טיפול חודשי בהפקדות הפנסיוניות של העובדים בארגון מהווה את אחת המטלות החשובות והמשמעותיות למעסיקים, לצד העברת דיווח בקובץ אחיד לחברות הביטוח והפנסיה השונות, נדרש המעסיק לשים לב גם למועד אותו הגדיר החוק להעברת הכספים לקופות הפנסיה של העובדים.
חשוב להעביר את כספי ההפקדות הפנסיוניות של העובדים בזמן, וזאת על מנת להימנע מתשלום ריביות פיגורים במקרה הטוב, ומתביעה בגין הלנת שכר, תשלום קנס ואף מאסר במקרה הפחות טוב.
במאמר זה, נתייחס ל- 3 משמעויות אפשריות עקב העברת כספי הפקדות פנסיוניות- לאחר הזמן שהגדיר החוק:
על המעסיקים מוטלת החובה לבצע את ההפקדות החודשיות בעבור הפנסיה של עובדיהם, כאשר נקבעו בחוק זמנים לביצוע ההפקדות.
על המעסיק להעביר את התשלומים במועד המוקדם מבין:
לדוגמא: המעסיק שילם לעובדיו את שכר אוגוסט ביום 10.9, וגם ניכה מתלוש השכר שלהם את חלקם לפנסיה, עליו להעביר את תשלומי הפנסיה לחברה בה מבוטחים העובדים- לכל המאוחר עד 16.9, אחרת יחויב לשלם ריביות פיגורים לקופות הפנסיה של העובדים.
את הודעת התשלום לריביות פיגורים, נדרשות לשלוח חברות הביטוח, הפנסיה והגמל של העובדים אל המעסיק ולגבות ממנו את התשלום.
מעסיקים רבים מכירים את המונח "הלנת שכר" בהקשר של העברת המשכורת בזמן לחשבון הבנק של העובדים, אך גם בהקשר של הפקדות פנסיוניות מתקיימת הלנת שכר, וזאת במקרה בו איחר המעסיק בהעברת הכספים לפנסיה ולקרן השתלמות מעבר ל21 ימים מיום שבו רואים את השכר כשכר מולן (כלומר: לאחר 30 יום מהמועד שבו היה המעסיק צריך לשלם את השכר לעובד על פי חוק)
לדוגמא: המעסיק שילם לעובדיו את שכר אוגוסט וגם ניכה מתלוש השכר שלהם את חלקם לפנסיה, במידה ויעביר את התשלומים לכל המאוחר עד 1.10 – ייחשב הדבר כהלנת שכר.
הסבר: את שכר אוגוסט משלם המעסיק בספטמבר, כאשר המועד בו ייראו את השכר כשכר מולן הוא 10.09.
החוק קובע כי על המעסיק להעביר תשלומי פנסיה בתוך 21 יום מיום זה, ולכן אם יעביר המעסיק תשלומי פנסיה עד 1.10 יהיה חשוף להלנת שכר, אף כי את שכר העובדים העביר בזמן!
חשוב לציין כי לחברות הביטוח הפנסיה והגמל של העובדים קיימת זכות לתבוע את המעסיק על פיצויי הלנת שכר בגין הפקדות שלא ביצע בזמן לקופות העובדים.
במידה ועברה תקופת הלנת השכר, ועדיין לא בוצעו הפקדות מטעם המעסיק, הגדיר החוק מועד אשר אם לא יופקדו הכספים עד אליו- ייחשב הדבר כעבירה פלילית, והמעסיק צפוי על כך לעונש מאסר או קנס.
המועד שנקבע הוא: חריגה מעל ל30 יום מהיום שבו נחשב השכר כשכר מולן.
במילים אחרות: במידה והמעסיק העביר תשלומי פנסיה בתוך 40 יום מהיום שבו היה אמור לשלם את השכר לפי החוק- ייחשב הדבר כעבירה פלילית.
לדוגמא: המעסיק שילם לעובדיו את שכר אוגוסט וגם ניכה מתלוש השכר שלהם את חלקם לפנסיה, במידה ויעביר את התשלומים לאחר 10.10 – ייחשב הדבר כעבירה פלילית.
הסבר: אם יעביר המעסיק את התשלומים עד 1.10 – המעסיק חשוף לפיצויי הלנת שכר
אך במידה ועברו 30 יום המועד שבו ייראו את השכר כשכר מולן (10.10) יהיה צפוי המעסיק לעונש מאסר או קנס בגין עבירה פלילית.
ריביות פיגורים
במידה והמעסיק העביר תשלומים בפיגור, יקבל מכתבי פיגורים מחברות הביטוח, הפנסיה וההשתלמות של עובדיו ויידרש לבצע את השלמת ההפקדה כאשר היא צמודה למדד המחירים לצרכן, ובתוספת 20% על הסכום הצמוד בגין כל חודש פיגור.
לא ניתן להימנע מלשלם את תשלום חוב הפיגורים ליצרנים השונים, כך שגם אם העביר המעסיק את התשלום באיחור, יידרש לשלם בנוסף לכך גם את ריבית הפיגורים, ויתרה מכך גם במקרים בהם עובד יבחר לנייד את כספי הפנסיה שלו מחברה א' לחברה ב'- עדיין יידרש המעסיק להעביר את ריבית הפיגורים לחברה א' (בה היה הפיגור) והיא תפתח קופה על שם העובד עם סכום הריבית שהופקד.
לסיכום:
נושא הפקדות פנסיוניות לעובדים, הינו נושא מורכב ורגיש, אשר לעיתים עלול לגרום למצבים לא נעימים של מעסיק מול עובדיו או מול חברות הביטוח, וכמו בתחומים אחרים, גם בתחום זה אנו ממליצים להשקיע זמן בבניית תהליכי עבודה שישמשו כפעולות מנע ואי הגעה למצב בו מתקיים פיגור בתשלום החודשי לפנסיות ולקרנות ההשתלמות של העובדים.
כיום ניתן לטפל בהפקדות הפנסיוניות לעובדים הן באמצעות מערכות טכנולוגיות חיצוניות העומדות לרשות המעסיקים, והן באמצעות חברות תפעול/ סוכנויות ביטוח המציעות שירותיהן בנושא, כך או כך אנו מציעים להכיר את דרישות החוק ולייצר תהליך עבודה בהתאם לזמנים.
משגב הנה סוכנות לביטוח פנסיוני , פרט ואלמנטרי, עם וותק וניסיון של מעל 60 שנה ואלפי לקוחות מרוצים. אנו מזמינים אתכם ליצור קשר לכל שאלה או בירור בנושא ונשמח לשוחח ולהיפגש אתכם השאירו פרטים
סניף ראשי:
רח' עמל 68, קומה 2,
פתח תקוה 4917001
ת.ד 7023