רבים מהמעסיקים מתמודדים עם סוגיית זכות העובד לפיצויים רק בזמן בו העובד מסיים עבודתו בארגון, פעמים רבות מופתעים המעסיקים מהחובות החלים עליהם ולא לקחו זאת בחשבון מראש הן עקב אי ידיעה או עקב אי הבנת הנושא שמורכב מפרמטרים וחוקים רבים.
במאמר זה נתאר מהו סעיף 14, מתי אפשר להחיל סעיף זה על העובדים, ונענה על השאלה: האם סעיף 14 חל אוטומטית על עובדי מעסיק החל משנת 2008, יום כניסתו לתוקף של צו ההרחבה לפנסיית חובה?
משמעות סעיף 14 היא כי כספי הפיצויים שהפקיד המעסיק לקופה הפנסיונית של העובד- יבואו במקום כספי הפיצויים שישלם אותו מעסיק לעובד בעת סיום עבודה (התפטרות או פיטורין), במילים אחרות: כאשר קיים סעיף 14 המעסיק לא נדרש לחשב זכאות לפיצויים עבור העובד לפי השכר האחרון כפול וותק העבודה אלא: בעת סיום עבודה יהיה זכאי העובד לקבל את סך כספי הפיצויים שנצברו בקופות כולל הרווחים עליהם בלבד.
סעיף 14 יכול להיות מוחל ב3 מצבים:
על פי חוק: בכל מקרה בו לא חל סעיף 14 והעובד מפוטר (מעל וותק של 11 חודשים) ישלם לו המעסיק פיצויים בסך: שכר אחרון כפול שנות עבודה בניכוי כספי הפיצויים שנצברו לעובד בקופות הפנסיה.
חשוב לדעת: על מנת שיוחל סעיף 14 האישור הכללי מונה שורה של חובות הנוגעות גם להפקדת מעסיק לתגמולים ולאובדן כושר עבודה, ורק במידה והמעסיק עומד בהן- יחול סעיף 14 בפועל.
בכדי שהפיצויים שנצברו בפוליסה יבואו במקום סך הפיצויים שחייב המעסיק לשלם לעובד בעת סיום עבודה, חשוב להכיר 2 אפשרויות להחלת סעיף 14 :
סעיף 14 מלא: במידה והפקיד המעסיק 8.33% , סעיף 14 יחול במלואו על 100% מהשכר, והמעסיק לא יידרש בהשלמת פיצויים רטרואקטיבית.
סעיף 14 חלקי: במידה והפקיד המעסיק 6% (המינימום הנדרש בחוק) יחול סעיף 14 חלקי על 72% משכר העובד, ובסיום עבודה המעסיק יידרש להשלים לעובד את הפער לפי: כפול שנות העבודה X המשכורת האחרונה X 28%
החל משנת 2008, במסגרת צו הרחבה לפנסיית חובה- חל סעיף 14 אוטומטי על הפקדות המעסיק לקופות הפנסיוניות של עובדיו אך חשוב לכל מעסיק לדעת כי במידה ולא החתים את העובד על הסכם סעיף 14, או שאינו כפוף לצו הרחבה, יש לבחון 3 פרמטרים כדי לדעת האם חל סעיף 14 אוטומטי מכורח צו הרחבה לפנסיית חובה:
במידה וההפקדות החודשיות מבוצעות בהתאם לנדרש בצו הרחבה, יחול סעיף 14 אוטומטי, ובמידה וקיים הסדר מיטיב בעל שיעור הפקדות גבוה יותר ממה שנקבע בצו פנסיית חובה, לא יחול סעיף 14 אוטומטי.
שימו לב: לא ניתן להחיל את סעיף 14 רטרואקטיבית מעבר לתקופה של 3 חודשים! ולכן עובד אשר לא היה תקף לגביו סעיף 14 מתחילת העסקה זכאי לפיצויי פיטורין מלאים עבור התקופה זו בה טרם הוחל ההסדר.
אנו ממליצים לכל מעסיק לבחון את היבטי חבות הפיצויים במקרה של סיום עבודה על ידי כך שיידע לענות על שאלות כגון:
משגב כמנהל הסדר המלווה מעסיקים ועובדים בכל היבטי החסכון הפנסיוני והפיננסי- מזמינה אתכם המעסיקים לפנות אלינו על מנת לבחון את נושא חבות הפיצויים והטיפול בהפקדות הפנסיוניות, ולהציע לכם מגוון פתרונות בהתאם לצורך האישי ולמבנה הארגוני.
רח' הפסגות 9, פארק עופר, בניין C,
פתח תקווה. ת.ד 7023